ŠPORTNA ZVEZA VELENJE


“If you fail to prepare, you’re prepared to fail.” (Mark Spitz)


Rokomet - rokometaši RK Gorenje popolnoma oslabljeni korak od velike senzacije

NOVICA 28.11.2016



Moštvo RK Gorenje Velenje se iz gostovanja v Berlinu vrača z zmago (32:29), ki pa kljub izjemni igri ni zadostovala za preboj v skupinski del Pokala EHF. Tega so se po skupnem seštevku veselili rokometaši domačega Füchseja, ki so bili na prvi tekmi v Šaleški dolini boljši z 29:24.

Velenjčani so v Berlin pripotovali brez treh pomembnih rokometašev – večer pred odhodom na pot je trener Borut Plaskan po Luki Mitroviću in Anžetu Ratajcu ostal še brez Alema Toskića –, a pred tekmo niso izobešali bele zastave. Klub temu, da so se kakovostnemu tekmecu, ki v nemški Bundesligi zaseda visoko 4. mesto, zoperstavili le s 14 igralci (na vsaki tekmi jih lahko nastopi 16), so pokazali izjemno energijo, željo, požrtvovalnost in borbenost. To so na koncu znali glasno nagraditi tudi zvesti navijači Šaleški graščaki, ki so prepotovali dobrih 1000 kilometrov, da so znova bodrili svoje ljubljence in v dvorani Max-Schmeling skrbeli za fantastično vzdušje.

Prvi polčas slovenskih podprvakov bi lahko ocenili s čisto desetko, saj so bili vseh 30 minut oni tisti, ki so tekmecem - ti na tekmi niso vodili niti enkrat - narekovali ritem igre. Po izenačenju na 6:6 je Niko Medved poskrbel za dva gola iz hitrih protinapadov, v 15. minuti pa je zadetek za vodstvo z 9:6 dodal Matjaž Brumen. Berlinčani so se za tem približali na 9:10, a se je v vratih pravi čas razigral Rok Zaponšek, na drugi strani pa je Brumen zaključil delni niz 5:1 za +5 (15:10).

Od konca 23. minute je Gorenje imelo na razpolago le še 13 igralcev, saj sta norveška sodnika tedaj še tretjič za dve minuti izključila edinega velenjskega dvometraša Darka Stojnića. A to gostujoče zasedbe ni zaustavilo. Odgovorila je še bolj silovito. Sredi 29. minute je Vid Levc prednost Velenjčanov povišal že na šest golov (19:13), pike na i po hitrem protinapadu za še višjo razliko pa ni uspel dodati Janez Gams, katerega strel je ubranil Silvio Heinevetter. Po golu v zadnji sekundi sta nato ekipi na odmor odšli pri rezultatu 14:19.

Domači lisjaki so na začetku drugega polčasa odločno krenili v napad. Dvominutno izključitev Mitje Nosana so izkoristili za znižanje zaostanka na 18:20, a sledil je nov odgovor črno-rumenih. Uspešna sedemmetrovka Brumna, cepelin z zaključkom Roka Ovnička ter protinapada slednjega in Levca so znova poskrbeli za šest golov naskoka (24:18). A tudi to vodstvo ni dolgo vzdržalo. Nemci so zaostanek hitro prepolovili, svojo priložnost pa dočakali slabih sedem minut pred koncem, ko so zadeli za 27:28. Za trenutek nasedli voz sta v pogon znova spravila Ovniček in Medved, po vodstvu s 30:27 pa je bilo jasno, da Gorenje do napredovanja pelje že razlika petih golov. A od tega so ga oddaljile napake v napadu, ki so Berlinčane dobro minuto pred koncem vrnile na -1 (29:30) in tekma je bila odločena.

Pri Gorenju je bil s sedmimi goli najučinkovitejši Medved, Ovniček in tokrat izvrsten Blaž Kleč (pet golov v prvem polčasu) sta jih dodala šest, s petimi pa jim je sledil Brumen. Pri Füchseju je Hans Lindberg dosegel devet zadetkov. Zasedbo iz Velenja nov preizkus čaka že v torek, ko bo v Ligi SEHA Gazprom gostovala pri Veszpremu.

Borut Plaskan, trener RK Gorenje Velenje:
"Vtis, ki so ga v Berlinu pustili naši fantje, je neprimerno boljši od tistega iz Velenja. Iz sebe so iztisnili zadnje atome moči. Škoda je, da razlika ni zadostovala za napredovanje v skupinski del Pokala EHF, a tudi zmagi se ne gleda v zobe. Morda se po tekmi še povsem ne zavedamo, kakšen uspeh je sredi Berlina ugnati moštvo Füchseja. Vsa čast igralcem za borbo. Smernice za v prihodnje smo videli, fantje, ki smo jih imeli na razpolago, so igrali tudi za vse tiste, ki nam tokrat niso mogli pomagati."

Blaž Kleč, RK Gorenje Velenje:
"Pred tekmo smo si rekli, da je z borbenostjo mogoče zmagati in nadoknaditi pet golov zaostanka. Verjeli smo v to. V zaključku tekme nam je dvakrat ali trikrat v napadu zmanjkalo nekoliko sreče. Če ne bi tedaj izgubili žog, bi bili blizu zadostni razliki."

KVALIFIKACIJE ZA POKAL EHF, 3. KROG:

2. tekma, sobota, 26. novembra:
FÜCHSE BERLIN : RK GORENJE VELENJE 29:32 (14:19)
Füchse Berlin: Heinevetter in Štochl v vratih, Wiede 2, Elisson 7, Vuković, Struck, Gojun, Nenadić 7, Plaza Jimenez, Lindberg 9, Zachrisson, Fäth 2, Simak, Reißky, Kozina, Drux 2.
Gorenje Velenje: Baznik in Zaponšek v vratih, Cehte 1, Medved 7, Ovniček 6, Levc 4, Stojnić, Potočnik, Golčar 1, Mazej, Kleč 6, Gams 1, Nosan 1, Brumen 5.

Čestitke za borbenost! Glavo gor in na nove zmage!

Vir: RK Gorenje Velenje Vir: RK Gorenje Velenje Vir: RK Gorenje Velenje Vir: RK Gorenje Velenje Vir: RK Gorenje Velenje

Koledar dogodkov

Olimpijski ogenj je prižgan in slovenska pot v Pariz je jasno začrtana

DOGODEK
Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez je na dan prižiga olimpijskega ognja v antični Olimpiji, predstavil projekt #potvPariz, ki je veliko več kot ''le'' športni dogodek. Slovenska bakla, program Slovenske hiše ter različni dogodki in ak