ŠPORTNA ZVEZA VELENJE


“If you fail to prepare, you’re prepared to fail.” (Mark Spitz)


Patrik Zajelšnik najboljši dirkač Slovenije za leto 2019

NOVICA 02.12.2019V nedeljo 1.12. 2019, je Nacionalna Zveza za Avto šport Slovenije AŠ 2005 priredila tradicionalno svečanost ob koncu sezone imenovano Večer prvakov, na kateri je proglasila zmagovalce sezone v vseh disciplinah avto športa in podelila zahvale in priznanja tistim, ki so pomembno soustvarjali letošnjo sezono. Prireditev je tudi tokrat potekala v Ljubljani prijetnem okolju restavracije Vivo.

Najvišjo nagrado na področju avto športa je prejel dirkač kluba V-Racing, PATRIK ZAJELŠNIK, ki tekmuje na Gorskih hitrostnih dirkah.

38. letni Patrik Zajelšnik doma iz Vojnika pri Celju, rojen v Nemčiji in tudi trenutno živeč v Freiburgu v Nemčiji, je z avto športom povezan že od vsega začetka svojega življenja. V družini dirka še njegov starejši brat Alexander in pa oče Jožef, ki je vodja ekipe in je z dirkanjem pričel že davnega leta 1974.
Patrikova dirkaška pot se je najprej pričela v letu 1991 v gokartu, naslednji korak pa je že bil prototip 2000 ccm v katerega je sedel leta 1999 in takoj osvojil 3 mesto v krožnih dirkah. V letu 2000 je napredoval na drugo mesto, v letu 2002 pa je osvojil naslov Evropskega prvaka v krožnih dirkah za prototipe do 3000 ccm. Po tem uspehu se je ekipa odločila, da preide na dirkališča gorskih hitrostnih dirk. V letu 2007 so se včlanili v Klub V-Racing Velenje, se prvič udeležili dirke slovenskega državnega prvenstva na Rogli in s tem pričeli aktivno promovirati doma in v tujini Gorske hitrostne dirke v Sloveniji in še posebej dirko na Rogli, katere organizator je bil prav klub V-Racing. Patrik je v 12 letih nastopanja z licenco V-Racing pdo okriljem zveze za Avto šport Slovenije AŠ 2005 dosegel v slovenskem državnem prvenstvu kar nekaj zmag in ostalih odličnih uvrstitev. V letu 2007 je bil v pokalnem tekmovanju AŠ 2005 za formule in prototipe tretji, v letu 2008 drugi in v letu 2012 zmagovalec, v letih 2013 in 2015 je že bil Avtomobilist Slovenije. Vse skozi dosega odlične rezultate tudi na velikih mednarodnih dirkah v tujini, kjer se redno uvršča na stopničke, tudi najvišjo.

V sezoni 2019 je dosegel v generalni razvrstitvi na dirki FIA evropskega prvenstva v Buzetu na Hrvaškem 2. mesto, zmagal na FIA International HILL CLIMB CUP Gorjanci, zmagal še na mednarodni dirki in francoskem državnem prvenstvu v Franciji - Course de Cote La Broque in v Avstriji Bergrennen St. Agatha ter bil 3. v Franciji na mednarodni dirki in državnem prvenstvu Francije Luksemburga in Nemčije.

Patrik trenutno tekmuje z enim najhitrejših dirkalnikov na gorskih hitrostnih dirkah. To je prototip Norma M20FC z motorjem Judd Mugen 3,0 V8 z močjo 500 KM in 580 kg teže. Ta bolid pospeši od 0 – 100 km/h v 2,4 sekunde in razvije maksimalno hitrost 320 km/h. Še posebej pomembno pa je tudi to, da vse priprave, dodelave in izboljšave dirkalnika nastajajo v njihovi domači delavnici, na kar so še posebej ponosni.

S temi imenitnimi dosežki je ponesel ime slovenskega avto športa v širši evropski prostor in tako pomembno prispeval k še večji prepoznavnosti.

Čestitke Patriku in celotni ekipi ter veliko uspehov tudi v prihodnje!

 

Vir: Avto klub V-Racing
 

Foto: Avto klub V-Racing

Koledar dogodkov

Adijo šola, živjo šport - izkoristi čas za naslednje aktivnosti

DOGODEK
Zimske počitnice se približujejo in vabimo vas, da se nam pridružite na naših počitniških programih