ŠPORTNA ZVEZA VELENJE


“If you fail to prepare, you’re prepared to fail.” (Mark Spitz)

SKALčKI IZJEMNI NA EVROPSKEM PRVENSTVU
NOVICE 18.04.2024

V kopru te dni poteka ITF Taekwon-do evropsko prvenstvo 2024. Barve Slovenije odlično zastopajo tudi člani Taekwon-do & Kickboks klub Skala Velenje, ki s svojimi nastopi navdušujejo in se uvrščajo med najboljše.

USPEšNO IZPELJANO PLANINSKO ORIENTACIJSKO TEKMOVANJE V VELENJU
NOVICE 18.04.2024

Planinsko društvo Velenje je v sodelovanju z Naravovarstveno zvezo Smrekovec v soboto, 13. aprila 2024 organiziralo in uspešno izpeljalo PLANINSKO ORIENTACIJSKO TEKMOVANJE V VELENJU. Tekmovalo je 32 ekip, skupaj 112 tekmovalcev.

DRžAVNO PRVENSTVO ZA SREDNJE IN OSNOVNE šOLE V JUDU
NOVICE 18.04.2024

Včeraj je v Kopru potekalo državno prvenstvo za srednje in osnovne šole v judo. Tekmovanja se je udeležila 11 članska ekipa Judo kluba Velenje.

Klubi in društva


Olimpijski ogenj je prižgan in slovenska pot v Pariz je jasno začrtana

Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez je na dan prižiga olimpijskega ognja v antični Olimpiji,
predstavil projekt #potvPariz, ki je veliko več kot ''le'' športni dogodek. Slovenska bakla, program Slovenske
hiše ter različni dogodki in akcije bodo obraz največjega športnega dogodka letošnjega poletja.

Olimpijske igre predstavljajo vrhunec športnih dosežkov – slavljenje človeških prizadevanj, odpornosti in odločnosti. Za Slovenijo udeležba na teh igrah ni le izkazovanje športne moči; je dokaz zavezanosti našega naroda k odličnosti, prijateljstvu in pošteni igri. Ko stojimo na pragu tega pomembnega mednarodnega dogodka, z velikim ponosom in pričakovanjem razkrivamo vrsto dogodkov, katerih cilj je širjenje olimpijskega vzdušja, enotnosti in športnega duha na svetovnem prizorišču.

 

Slovenska bakla bo širila vrednote olimpizma in povezovala Slovence
Projekt Slovenska bakla je ena izmed prvih pobud, ki je izraz naših olimpijskih sanj in poti, ki smo si jo začrtali za OI
Pariz 2024. Bakla, ki je leta 2021 nastala v jeklarni na Ravnah na Koroškem pri Skupini SIJ – Slovenski industriji jekla, bo tudi v tem olimpijskem letu širila vrednote olimpizma in zbirala pozitivne misli za slovenske športnice in športnike na olimpijskih igrah v Parizu.
V olimpijski bakli se je ogenj prižgal danes, medtem ko bo jutri, 17. aprila 2024, na pot krenila slovenska bakla v Lendavi.
Na dan, ko začnemo odštevati 100 dni do otvoritve Olimpijskih iger v Parizu, se bo le-ta podala na 72 dni dolgo
potovanje, ki se bo zaključilo 13. julija 2024 v Kranjski Gori. Plamen olimpizma bo močno gorel v naših srcih, nas
povezoval in predstavljal našo neomajno predanost športnikom ter podporo državljanov v pripravah na Olimpijske igre v Parizu.
»Baklo bodo na njeni poti spremljali športni navdušenci različnih generacij, vse od vrtčevskih otrok, osnovnošolcev,
dijakov, zaposleni, invalidi in športniki s posebnimi potrebami, rekreativni člani slovenske športne družine in stanovalci domov za starejše občane. V njeno popotovanje bodo tako vključeni prav vsi. In nenazadnje, med nosilci bodo tudi nekdanji vrhunski slovenski športniki in športnice, olimpijci in paralimpijci. Vsakdo izmed sodelujočih bo tako prispeval svoj kamenček v slovenski olimpijski mozaik vrednot, ki jih poudarja svetovno olimpijsko gibanje.«
je predstavil Miran Kos, podpredsednik OKS-ZŠZ.

Jani Klemenčič, nekdanji veslač in dobitnik olimpijske kolajne je letošnji ambasador vseslovenskega, olimpijskega
projekta. Nova vloga mu je v izjemno čast in ponosen je, da smo na Olimpijskem komiteju Slovenije izbrali prav njega. Olimpijec ob častnem nazivu čuti izjemno veselje, saj bo prav on tisti, ki bo s slovensko baklo: »širil olimpijski duh, sanje in povezovanje celotne Slovenije ter s tem dajal upanje slehernemu prebivalcu Slovenije.«
Pričakovati je, da bo letošnje popotovanje slovenske bakle doseglo presežke, saj so ob prvem popotovanju leta 2021
še veljale omejitve zaradi varovanja zdravja, le-ta pa je že takrat dosegla izjemno številčno udeležbo. Baklo je poneslo kar 9330 nosilcev, ki so opravili 7118 km dolgo pot v 64 dneh. S podporo številnih sponzorjev in partnerjev Olimpijskega komiteja bomo poskrbeli za odlično vzdušje na različnih lokacijah po Sloveniji ter zagotovili privlačne nagrade za sodelujoče in obiskovalce. Skupaj s Petrolom in Toyoto bomo ''poganjali olimpijske sanje'' ter skrbeli, da bo bakla varno in pravočasno obiskala vse občine po Sloveniji. Z SKB banko bomo metali kovanec sreče za naše olimpijce in prispevali v Fundacijo za športnike iz socialno šibkih okolij. Mercator in Coca-Cola bosta skrbela za okrepčitev na izbranih lokacijah, medtem, ko je naša bakla ponovno plod sodelovanja s Slovensko industrijo jekla, ki tudi letos širi svojo jekleno voljo s trajnostnimi zapestnicami iz odpadnih vezalk in recikliranega jekla.

Predstavitev olimpijske kolekcije in reprezentance Slovenije
Pred začetkom olimpijskih iger v Parizu nas 18. maja čaka predstavitev uradne slovenske olimpijske kolekcije, ki
je zasnovana nekoliko bolj elegantno od prejšnjih – igre bodo vendarle v prestolnici mode. Največji ter tudi zadnji izmed dogodkov pred odhodom reprezentance v Pariz pa je zagotovo eden najpomembnejših – v četrtek, 11. julija 2024 bo na Ukmarjevem trgu v Kopru uradna predstavitev reprezentance Slovenije, ki bo med 26. julijem in 11. avgustom zastopala Slovenijo na največjem športnem odru sveta.

Slovenska hiša – prostor povezovanja in slovenskega gostoljubja
Veselimo se tudi projekta Slovenska hiša v središču Pariza v parku La Villette, ki bo služila kot dom stran od doma
športnikom, navijačem in obiskovalcem. Ponudila bo interaktivne eksponate, ki poudarjajo bogato slovensko kulturno
dediščino ter kulinarične užitke, ki predstavljajo najboljšo kuhinjo našega naroda. S tem želimo promovirati Slovenijo
kot vrhunsko turistično destinacijo ter krepiti vezi z našimi mednarodnimi partnerji. Slovenska hiša bo predstavljala
prostor povezovanja, kjer se združujejo srčnost, ustvarjalnost, dinamično gospodarstvo in turistični utrip Slovenije.
Za Slovensko hišo pripravljamo tudi pester program, ki bo vključeval številne okrogle mize z aktualnimi temami kot so enakopravnost spolov v športu, trajnost in zeleni preboj, športniki in druga kariera ter mnogi drugi. Obetamo si tudi obisk več športnikov in športnic, športnih funkcionarjev, tako nacionalnih kot mednarodnih ter številne visoke goste, s katerimi bomo delili raznolikost, ki jo premore naša majhna, a kulturno in športno bogata država. Slovenska hiša na Olimpijskih igrah 2024 ni le priložnost za predstavitev temveč predstavlja tudi gradnjo mostov med ljudmi, krepitev mednarodnih povezav in širjenje pozitivnega vpliva Slovenije v svetu.

Pred nami je pestro, morda celo zgodovinsko poletje
Predsednik OKS-ZŠZ Franjo Bobinac je ob zaključku novinarske konference povzel misli vseh sogovornikov in dodal:
»Hvala vsem za tako številčno udeležbo na današnji novinarski konferenci. Nenazadnje ste vi, mediji most med tem
kar pripravljamo in želimo sporočiti širši javnosti. Vsi vemo, kaj nas čaka – olimpijske igre, do katerih nas loči le še 101 dan. Ravno danes se je v antični Olimpiji prižgal olimpijski ogenj, ki je tudi uradno začel svojo pot do Pariza. Naša Slovenska bakla pa na pot odhaja jutri, 17. aprila v Lendavi in jo zaključuje 13. julija v Kranjski Gori.
Veliko se bo dogajalo tako na športnem kot tudi na poslovnem delu. Šport je vseeno povezan tudi z drugimi sektorji – zato želimo, zlasti s projektom Slovenska hiša, prikazati vse lepote Slovenije. Turizem, šport, znanost, kulinariko in
gospodarstvo. Zagotovo pa je ključen športni del. Temu dajemo velik poudarek in skušamo s celotno ekipo resnično
omogočiti optimalne pogoje za treninge in priprave naših športnikov in športnic. Seveda je daleč največja vloga tukaj
sodelovanje z nacionalnimi panožnimi športnimi zvezami, s katerimi z roko v roki sodelujemo in na vse načine tudi
pomagamo. Verjamem, da se bomo iger udeležili v največjem možnem številu do sedaj, torej, da presežemo številko
79 iz OI v Atenah leta 2004. Poudariti moramo, da so slovenski športniki in športnice izjemno uspešni v najrazličnejših panogah, na kar smo izjemno ponosni. In to nam mnoge države tudi zavidajo.«


V naslednjih mesecih bo zagotovo pestro. Lahko rečemo, da nas čaka zgodovinsko poletje, polno solz sreče in veselja. Vabimo vas, da ste del te zgodbe iz domačih naslonjačev ali v živo iz osrčja Pariza tudi Vi.

Olimpijski pozdrav!

 

Vir: Olimpijski komite Slovenije - Združenje športnih zvez

Olimpijski ogenj je prižgan in slovenska pot v Pariz je jasno začrtana

Koledar dogodkov

Športnik leta 2023 v MO Velenje

DOGODEK
Ponovno bomo pod žaromete postavili vrhunske dosežke domačih športnikov in športnih delavcev ter jim podelili častne nazive. Vabljeni! Vstop je prost!