ŠPORTNA ZVEZA VELENJE


“If you fail to prepare, you’re prepared to fail.” (Mark Spitz)


7. APRIL - DAN ZDRAVJA

NOVICA 07.04.2021



Na ta dan je potrebno izpostaviti tudi šport, kot eno najbolj učinkovito orodje za krepitev imunskega sistema, ki pa je ključnega pomena pri zdravju. Redna telesna aktivnost namreč pozitivno vpliva na vaše zdravje, kot tudi na počutje. Zato je pomembno, da v teh časih ostanete aktivni in vzdržujete svojo telesno pripravljenost.

Na Športni zvezi Velenje ocenjujemo, da je zavedanje, kako pomemben je šport za naše fizično in psihično zdravje v lokalnem okolju, na visokem nivoju. Občani in občanke se redno rekreirajo in dobro izkoriščajo športno infrastrukturo, ki jo mesto ponuja. Glede na vremenske razmere, ki se bodo v prihodnjih tednih izboljšale, je možnosti za rekreacijo ogromno.

Pa vendarle je pomembno opozoriti, da velikokrat samo samostojna rekreacija ni dovolj.

Z raziskavami je bilo dokazano, da vodena vadba s strani strokovno usposobljenih oz. izobraženih delavcev v športu, bistveno bolj pripomore k pridobivanju telesnih zmogljivosti in krepitvi imunskega sistema. Na Športni zvezi Velenje, ki je tudi krovna organizacija športa v Mestni občini Velenje, si prizadevamo, da bi se število udeležencev vodenih športnih programov, ki jih izvajajo lokalni športni klubi in društva, še povečalo.

V preteklih letih smo zaznali tudi povečanje števila otrok vključenih v športne programe, kar nas izjemno veseli. Skrbi pa nas, da se ne bo vrnilo isto število otrok v vadbene procese, po končani epidemiji. Zato je pomembno, da smo otrokom vzgled in se odpravimo na sprehod, tek, kolesarjenje ter jih tako vzpodbudimo k telesni aktivnosti in motiviramo, da bodo ostali v športu. Kajti le ta, je pri otrocih eden najpomembnejših faktorjev za celosten razvoj.

Kljub temu, da smo trenutno v času, ko možnosti za vključevanje v vodene vadbene procese ni, lahko za svoje zdravje in dobro počutje naredimo veliko. Z gibanjem na prostem, kratko vadbo v dnevni sobi ali pa samo z igro skupaj z otroci, je šport najboljša preventiva za krepitev zdravja.

V časih, katerih živimo pa je še posebej pomembno zavedanje: ŠPORT JE REŠITEV IN NE PROBLEM.

Vsak dan je nova priložnost za telesno aktivnost, ne vsiljujte športa v svoje življenje, življenje prilagodite športu.

S kolesom v službo!
Ljudi, ki se zjutraj odpravijo v službo s kolesom, to prebudi in napolni z energijo za ves dan in deluje protistresno. Tako so bolj zadovoljni, učinkoviti, srečni in samozavestni v primerjavi z ostalimi, ki uporabljajo druge načine prevoza. Kot ugotavljajo mnoge raziskave, kolesarjenje dviguje splošen občutek sreče, saj se med kolesarjenjem v kri izločajo hormoni, ki imajo neposreden vpliv na občutek sreče.

S kolesom v šolo!
Raziskava, ki so jo opravili na SLOfit je pokazala, da se skoraj četrtina otrok, starih med 11 in 14 let, v šolo pripelje s starši, medtem ko se jih domov odpelje 10%. Starši jim s takšno potuho delamo slabo uslugo. Otroci, ki gredo v šolo peš, s kolesom, skirojem ali rolerji, imajo višjo srčno-dihalno zmogljivost. Še posebej tisti, ki živijo nekoliko dlje od šole, denimo več kot 1,5 km. Ta razlika je zlasti opazna pri fantih. Zavedamo se, da so se v zadnjih desetletjih življenjski slogi mladih močno spremenili. In ena najbolj opaznih razlik je prav manjša telesna aktivnost. Zato so ugotovitve iz različnih držav, ki so pokazale, da lahko takšen prihod v šolo bistveno prispeva k doseganju dnevnih priporočil za gibanje in ima zato pozitivne zdravstvene posledice. Gibalno dejavni prihod je namreč povezan tudi s tem, da otrok takšno obliko gibanja vzame za samoumevno in bolje spozna različne priložnosti za gibanje v svoji okolici.

Narava je največje in najlepše športno igrišče – izkoristite jo!

Še nekaj dejstev glede vpliva telesne aktivnosti na naše zdravje:

HOJA
Ni bolj učinkovite brezplačne strategije za razbremenitev natrpanega urnika in napornega dne, kot sprehod ali hitra hoja v naravi. Ne glede na vremenske razmere. S hojo porabljate kalorije in s tem zmanjšujete oz. vzdržujete svojo telesno težo. Statistični podatki so na številnih testih za sladkorno bolezen pokazali, da redna hoja znižuje tudi raven sladkorja v krvi in tako zmanjša tveganja za sladkorno bolezen.

TEK
Tek pozitivno vpliva na vašo vzdržljivost, respiratorni sistem, srce in ožilje
Ker se med tekom telo napolni s kisikom, na vas to deluje sproščujoče. Hranilne snovi se po celotnem telesu bolje distribuirajo, možgani pa posledično pozabijo na težje umske funkcije. S tem zmanjšate stres in stresne situacije lažje obvladujete.

KOLESARJENJE
Redno kolesarjenje pomaga izboljšati in ohranjati telesno pripravljenost in vzdržljivost, zlasti če kolesarimo tako hitro, da se nekoliko zadihamo, spotimo in se nam dvigne srčni utrip. Pomaga tudi pri uravnavanju telesne teže, krvnega tlaka, sladkorja in holesterola, polega tega pa pozitivno vpliva na razpoloženje.


 

Športna zveza Velenje

Koledar dogodkov

Športnik leta 2023 v MO Velenje

DOGODEK
Ponovno bomo pod žaromete postavili vrhunske dosežke domačih športnikov in športnih delavcev ter jim podelili častne nazive. Vabljeni! Vstop je prost!