ŠPORTNA ZVEZA VELENJE


“If you fail to prepare, you’re prepared to fail.” (Mark Spitz)


Balkanski medalji v Šaleško dolino

NOVICA 30.11.2021



Od 26. do 28. novembra 2021 je na Rijeki, na Hrvaškem potekalo 21. Balkansko prvenstvo za kadete, mladince in mlajše člane. Nastopilo je 731 tekmovalcev iz 11. držav Balkana – Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Črne Gore, Grčije, Hrvaške, Kosova, Romunije, Severne Makedonije, Slovenije, Srbije in Turčije.

Karate zveze Slovenije je to tekmo izbrala tudi za izborno tekmo za nastop na Evropskem kadetskem, mladinskem in U21 prvenstvo v karateju, ki bo februarja 2022 v Pragi. Na prvenstvu je barve Slovenije je zastopalo 52 reprezentantov, ki so osvojili sedem kolajn (eno zlato, tri srebrne in tri bronaste).

Oba velenjska karateista, ki že več kot desetletje uspešno nastopata na različnih mednarodnih tekmovanjih, oba pa sta že uspešno nastopala na evropskih in svetovnem prvenstvu, sta se podobno kot na zadnjem balkanskem prvenstvu pred pandemijo v Brežicah decembra 2019 spet vrnila z bronom in srebrom.

Niklas Tamše, član Karate kluba Shotokan Radenci, se je že tri dni po prihodu iz Svetovnega članskega prvenstva v Dubaju odpravil na balkansko preizkušnjo. S šestnajstimi tekmovalci iz desetih držav se je na borišču pomeril v petek, 26. novembra, v kategoriji mlajših članov do 60 kg. V prvem krogu mu je žreb namenil reprezentanta Nasteva Todorova iz Bolgarije, ki ga je prepričljivo premagal z rezultatom 4:2. V drugem krogu mu je nasproti stal mladinski evropski podprvak iz Finske 2021, Ozdemir Burak, ki je že vodil z rezultatom 2:0, a ga je Niklas z udarcem z nogo – ipon premagal z rezultatom 3:2. V polfinalu se je pomeril s hrvaškim reprezentantom Kristjanom Topličanec, ki je Niklasa letos na mednarodni tekmi na Rijeka open že porazil. Tokrat je borbo od začetka do konca vodil Niklas in se z odličnim rezultatom 7:0 prebil v finale, kjer se je pomeril s Pavletom Dujakovićem. Stara znanca in prijatelja z mnogih mednarodnih borišč, sta se v borbo podala zelo previdno. Tokrat je v prid reprezentanta Bosne in Hercegovine odločila ročna tehnika z rezultatom 1:0. Tako se je Niklas Tamše veselil druge srebrne balkanske medalje v letu 2021, saj je oktobra 2021 že osvojil srebrno medaljo na članskem Balkanskem prvenstvu v Poreču, ki je bilo nadomestilo za odpadlo prvenstvo v letu 2020.

V petek je na borišče v kategoriji mlajših članov do 67 kg stopil še drugi velenjski karateist Tomaž Hudales, član Društva za karate Celje. Na prvenstvu se je pomeril z 19 tekmovalci iz devetih držav. V prvem krogu se je srečal s srbskim reprezentantom Aleksandrom Topuzović in se z rezultatom 2:1 prebil v naslednji krog. V dramatični borbi z Makedoncem Omerjem Musliji je Tomaž dolgo časa vodil, devet sekund pred koncem s 3:2 že vodil Makedonec, a je Tomažu v zadnji sekundi borbe uspelo zadati ipon, tako da je nasprotnika premagal z rezultatom 5:3. V četrtfinalu je z tesnim izidom 1:0 klonil proti Albinu Merovci iz Kosova. Ker se je reprezentant Kosova prebil v finale, je Tomažu omogočil repasažne boje. Tomaž se je v boju za balkanski bron najprej pomeril z Mohamedom Sumar, reprezentantom Bosne in Hercegovine. Po zelo napeti in težki borbi je spet z rezultatom 5:3 slavil slovenski reprezentant. V odločilnem boju pa je z zmago 2:0 proti Petru Orešković iz Hrvaške, Tomaž Hudales osvojil še manjkajočo balkansko bronasto medaljo; leta 2016 je namreč že osvojil balkansko zlato medaljo v Beogradu, leta 2019 pa balkansko srebro v Brežicah.

V nedeljo, 28. novembra, sta se oba velenjska karate reprezentanta ponovna podala na borišče v slovenski ekipi mlajših članov. Skupaj z Zidarjem, Goriškom, Gaalom, Klobaso in Valenčakom so se v ekipnih bojih med mlajšimi člani pomerili z reprezentanti iz Bosne in Hercegovine, Srbije, Severne Makedonije, Kosova in Hrvaške in osvojili za športnike nehvaležno 5. mesto. 

Čestitamo!

Niklas in Tomaž

Koledar dogodkov

Olimpijski ogenj je prižgan in slovenska pot v Pariz je jasno začrtana

DOGODEK
Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez je na dan prižiga olimpijskega ognja v antični Olimpiji, predstavil projekt #potvPariz, ki je veliko več kot ''le'' športni dogodek. Slovenska bakla, program Slovenske hiše ter različni dogodki in ak