ŠPORTNA ZVEZA VELENJE


“If you fail to prepare, you’re prepared to fail.” (Mark Spitz)


Rokomet - po izjemnem začetku Gams poskrbel za pomembno točko

NOVICA 28.04.2017



Rokometni derbi med Gorenjem Velenjem in Celjem Pivovarno Laško je upravičil svoj naziv. Po izjemno izenačeni in razburljivi tekmi, ki jo je začinila dramatična končnica, sta se ekipi v 5. kolu Lige NLB za prvaka razšli poravnani na 25:25. Tik pred koncem je za veliko navdušenje v Rdeči dvorani poskrbel Janez Gams.

Potem ko so zadnja dva medsebojna obračuna – drugega pred 11 dnevi v polfinalu pokalnega tekmovanja v Mariboru – Velenjčani začeli izjemno slabo, so tokrat pred zapolnjenimi tribunami domače dvorane pokazali popolnoma drugačen obraz. Z gibljivo, borbeno in požrtvovalno igro v obrambi so večji del prvega polčasa narekovali ritem igri. Na začetku 10. minute je Alem Toskić prednost črno-rumenih prvič povišal na tri gole (6:3), do 12. minute, ko je za 8:5 zadel še Gregor Potočnik, pa se je pri Gorenju med strelce vpisalo že šest rokometašev. S +3 so nato domači zadnjič vodili v 17. minuti po golu Luke Mitrovića.

Štiri minute za tem je gostujoči trener Branko Tamše prvič segel po minuti odmora, njegovi izbranci pa so se nato hitro prebili do izenačenja na 11:11. A to ni bil edini udarec, ki je v 24. minuti doletel domače moštvo. Sodnika sta namreč ob tem z rdečim kartonom na tribune poslala enega najizkušenejših članov velenjske zasedbe, Toskića. Izključitev je njegove soigralce še dodatno vzpodbudila. Z igralcem manj v polju so dvominutno obdobje vzdržali brez prejetega zadetka, na drugi strani je za vodstvo z 12:11 poskrbel Potočnik. Kljub temu je njegova ekipa na polčas odšla z golom zaostanka (13:14).

Po prihodu z glavnega odmora se potek tekme ni bistveno spremenil. Vse do sredine 38. minute je bil rezultat poravnan ali pa so za gol vodili Celjani, nato pa so za trenutek znova v ospredje stopili domači rokometaši. Med dvema zaporednima obrambama razpoloženega Klemna Ferlina je Niko Medved iz nasprotnega napada zadel za 17:17. Po dvominutni izključitvi Matjaža Brumna je Luka Žvižej strel s sedmih metrov poslal preko gola, na drugi strani pa sta Mitrović in Potočnik z razdalje zrešetala mrežo tekmecev za vodstvo Gorenja Velenja v 42. minuti z 19:17.

A to ni bilo dovolj za skalp aktualnih prvakov. Velenjčani so imeli v enem izmed naslednjih napadov obilico nesreče, saj sta prečki zadela tako Mitrović kot Nejc Cehte, za tem pa je strel osamljenega Brumna s šestmetrske črte zaustavil Urban Lesjak. Sredi 49. minute je tako Borut Mačkovšek s sedmim zadetkom poskrbel za novo vodstvo Celjanov (20:19), Miha Zarabec pa je dvakrat celo povišal na +2 (23:21, 25:23).

Zadnjič mu je to uspelo v 59. minuti, nakar je sledil silovit finiš Velenjčanov. Cehte je najprej znižal na 24:25, nato pa je celotna ekipa odlično opravila delo v obrambi. Ducat sekund pred koncem sta sodnika odvzela žogo Celjanom, domači trener Borut Plaskan pa je nemudoma segel po minuti odmora. Junak tekme je postal Gams, ki je z levega krila švignil mimo slovenskega reprezentanta Blaža Janca na položaj krožnega napadalca, od tam pa s svojim edinim strelom na tekmi v izdihljajih obračuna neubranljivo zadel za 25:25.

V vrstah Gorenja Velenja sta se na derbiju s po petimi zadetki izkazala Cehte in Medved, sledila sta jima Potočnik in Mitrović s štirimi. Pri Celjanih, ki so prejeli vsega eno dvominutno izključitev – Velenjčani so z igralcem manj igrali štirikrat -, sta bila po šestkrat natančna Mačkovšek in Zarabec.

Naslednji preizkus moštvo iz Šaleške doline, ki po osvojeni točki na vrhu lestvice Lige NLB ostaja izenačeno z velikimi rivali iz mesta ob Savinji – obe ekipi imata po 47 točk -, čaka že to soboto. Drugo polovico Lige za prvaka bodo začeli z gostovanjem v Ribnici. Moštvu Rika se bodo zoperstavili ob 19. uri.

Borut Plaskan, trener Gorenja Velenja:
"Celjani so si v prvem polčasu zagotovili rahlo prednost. V drugih 30 minutah smo imeli nekaj nesreče pri strelih, saj smo kar nekajkrat zadeli okvir vrat. Fantje so si ta rezultat prigarali z dobro obrambo, s Ferlinom na čelu. Mislim, da je točka zaslužena. Do povratne tekme v Celju je še dovolj časa, tudi nekaj drugih preizkusov nas še čaka vmes. Če bo tekma v začetku junija odločilna, verjamem, da bo to nova rokometna poslastica. Zbrani navijači v Rdeči dvorani so tokrat zagotovo uživali."

Janez Gams, rokometaš Gorenja Velenja:
"Po tej tekmi je še vse odprto. Zame je bila zelo čustvena, zato sem izjemno vesel, da se je tako razpletla. Pomembno je, da smo dokazali, da smo lahko enakovredni Celjanom. Imamo še ogromno rezerv. Če te izkoristimo, so 2. junija možnosti za državni naslov povsem realne. A ne gre pozabiti, da nas do tedaj čakajo še štirje preizkusi. Ne smemo si privoščiti spodrsljaja, saj si ga celjska ekipa zagotovo ne bo."

Klemen Ferlin, vratar Gorenja Velenja:
"Po obračunu v Mariboru smo bili željni zmage. Remi, ki je tudi svojevrstna zmaga, nam je prinesla borbenost. Pokazali smo, da se lahko kosamo s Celjani. Za zmago nam je zmanjkal kanček sreče, a to bomo popravili na obračunu v dvorani Zlatorog! Tudi tedaj bomo šli na vse ali nič in pokazali vse kar znamo!" 

Vir: RK Gorenje Velenje

Vir: RK Gorenje Velenje Vir: RK Gorenje Velenje Vir: RK Gorenje Velenje Vir: RK Gorenje Velenje Vir: RK Gorenje Velenje

Koledar dogodkov

Olimpijski ogenj je prižgan in slovenska pot v Pariz je jasno začrtana

DOGODEK
Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez je na dan prižiga olimpijskega ognja v antični Olimpiji, predstavil projekt #potvPariz, ki je veliko več kot ''le'' športni dogodek. Slovenska bakla, program Slovenske hiše ter različni dogodki in ak